Μορφές του Αιγαίου – Έκθεση Γλυπτικής Σακελλάρη Κουτούζη

‘στης Τέχνης τη Μνήμη…’

Ο Σακελλάρης Κουτούζης γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1950 και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα οποία και διδάσκει επί χρόνια στα παιδιά της Καλύμνου. Πέραν όμως από την τέχνη των μαθηματικών, ο Κουτούζης ενδιαφερόταν από νεαρός για την γλυπτική. Αυτό του το ενδιαφέρον στη συνέχεια έγινε αγάπη και τέχνη. Πιο πρόσφατα δε το έχει κάνει και επάγγελμα, και ο ίδιος έγινε δεκτός ως μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και άνοιξε δίπλα στο εργαστήρι του στην Κάλυμνο και μια αίθουσα τέχνης, τον Ναυτίλο.

Η Κάλυμνος είναι φημισμένη για τους σφουγγαράδες της. Χρησιμοποιώντας αρχικά τη φυσική τους αναπνοή και στη συνέχεια το σκάφανδρο, επί αιώνες οι Καλύμνιοι παλεύουν με τη θάλασσα και τη φύση. Αυτής της πάλης το δράμα το έχει ο Κουτούζης νιώσει βαθιά και το έχει αποτυπώσει ως καλλιτέχνης με τη δική του ψυχική ματιά στης τέχνης τη μνήμη.

Έχοντας γνώση της ιδιαιτερότητας και του πολιτισμού της Καλύμνου, και γενικά του Αιγαίου, ο Κουτούζης αποδίδει με μοναδική ευαισθησία, και με πάθος, τη ζωή και το δράμα αυτών των ανθρώπων της θάλασσας. Η παραστατική γλυπτική που χρησιμοποιεί εμπεριέχει τα ίδια τα στοιχεία συγκίνησης των “αντικειμένων” του. Αποτυπώνοντας τα αισθήματα του κατά τρόπο μοναδικό, ο Κουτούζης εξαντλεί τα όρια των υλικών του, και κατά βάση του ορείχαλκου που χρησιμοποιεί, δημιουργώντας γλυπτική κλασική – αλλά συνάμα και εντελώς σύγχρονη.

Ο Κουτούζης έστησε το εργαστήρι του στην Κάλυμνο από το 1980, και είναι αρκετά τα χρόνια που η τέχνη του αναγνωρίζεται πέρα από τα όρια του νησιού του. Έργα του κοσμούν πλέον ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αυτή είναι η πρώτη έκθεση του Σακελλάρη Κουτούζη πέραν από την Κάλυμνο και το Ιωνικό Κέντρο αισθάνεται ιδαίτερη χαρά που την φιλοξενεί.

Ισίδωρος Κιολέογλου Πρόεδρος Ιωνικού Κέντρου Αθήνα, Μάρτιος 2009