Μουσική: Xορωδίες την Άνοιξη στην Πλάκα

Το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών, συνεχίζοντας την παράδοση των επιτυχημένων μουσικών εκδηλώσεων των τελευταίων ετών, διοργανώνει και φέτος σειρά χορωδιακών συναυλιών με θέμα “Μουσική την Ανοιξη στην Πλάκα”. Το φετινό πρόγραμμα θα φιλοξενήσει τέσσερεις χορωδίες, από τις 22 Μαίου έως τις 12 Ιουνίου – στο Ιωνικό Κέντρο, στην οδό Λυσίου 11, στην Πλάκα.

Κάθε Κυριακή στις 8.00 μμ μια εκλεκτή ελληνική χορωδία θα παρουσιάζει το πρόγραμμά της στην αίθουσα ΑΕΡΗΔΕΣ.

Το πρόγραμμα 2011 έχει ως εξής:

Κυριακή 22 Μαίου : “Πινελιές του 20ου Αιώνα”
Χορωδία Φίλων Μοντέρνας Μουσικής

Κυριακή 29 Μαίου : “Οι Αξεπέραστες Δεκαετίες του ΄60 και ‘70”
Χορωδία Επιστημόνων Δήμου Φιλοθέης

Κυριακή 5 Ιουνίου : “Νεανικές Φωνες – από τον Μπαχ στους Μπήτλς”
Χορωδία Δήμου Κηφισιάς

Κυριακή 19 Ιουνίου : “Ταξίδι με Μουσικά Ηχοχρώματα”
Χορωδία ΔΕΗ

Η είσοδος είναι ελεύθερη
—————————————-

Κυριακή 22 Μαίου : “Πινελιές του 20ου Αιώνα”
Χορωδία Φίλων Μοντέρνας Μουσικής

Η Μικτή ΧΟΡΩΔΙΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, την οποία διευθύνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ιδρυθηκε το 1985. Η Χορωδία συνεργάζεται με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα στην ηχογράφηση νέων έργων του το 1998, ενώ το 2000 και 2002 συμμετέχει σε τιμητικές εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια προσφοράς του συνθέτη. Επίσης, το 2000 η Χορωδία συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ στην παρουσίαση των CARMINA BURANA του Carl Orff στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ηρώδειο. Ανάμεσα στις διακρίσεις της είναι η κατάκτηση του βραβείου κοινού στο Veszprém της Ουγγαρίας το 2002, το πρώτο βραβείο στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου το 2003, και το τέταρτο βραβείο Pop και Jazz μουσικής στο Φεστιβάλ της Gorizia Ιταλίας το 2008.

Κυριακή 29 Μαίου : “Οι Αξεπέραστες Δεκαετίες του ΄60 και ‘70”
Χορωδία Επιστημόνων Δήμου Φιλοθέης

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ιδρύθηκε το 1995, κυρίως από άτομα που προηγούμενα ήταν μέλη της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής της είναι ο Θωμάς Λουζιώτης. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτήν της Καλύτερης Ελληνικής Χορωδίας. Έχει λάβει μέρος στις τελετές έναρξης και λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, και σε συναυλίες στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και σε διάφορες χώρες.

Κυριακή 5 Ιουνίου : “Νεανικές Φωνές – από τον Μπαχ στους Μπήτλς”
Χορωδία Δήμου Κηφισιάς

Η ΧΟΡΩΔΙΑ του ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ συγκροτήθηκε τον Οκτώβρη του 1992 υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αρβανίτη. Αποτελείται από 50 μέλη, ηλικίας 18 έως 30 περίπου ετών. Η Χορωδία έχει συμμετάσχει σε διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης παρουσιάσει τα έργα του συνθέτη Χρήστου Λεοντή «Καντάτα Ελευθερίας» και «Καταχνιά» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη «Μεγάλη Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής» του Δήμου Αθηναίων, στα Χανιά και στη Λάρνακα Κύπρου με την «Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής» των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, όπως και το έργο «Καπνισμένο Τσουκάλι» στο Θέατρο Λυκαβηττού. Τον Οκτώβριο 2005 έλαβε το 2ο βραβείο στο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Χορωδιών της Ναυπάκτου.

Κυριακή 12 Ιουνίου : “Ταξίδι με Μουσικά Ηχοχρώματα”
Χορωδία ΔΕΗ

Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε ιδρύθηκε το 1978 από ομάδα υπαλλήλων της, με κοινή την αγάπη τους για το χορωδιακό τραγούδι.
Με την καθοδήγηση των Μαέστρων Ι. Θανόπουλου, Χρ. Ζησόπουλου και Κων/ας Παπαθανασίου, η Μ. Χ. της ΔΕΗ δημιούργησε ένα πλούσιο ρεπερτόριο διαφόρων εποχών και σταδιακά ανέπτυξε μια πολύ σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της χώρας – με αξιόλογες εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μ. Μ. Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο, αλλά και σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ στο εξωτερικό.
Η Χορωδία σήμερα αριθμεί περί τα 50 μέλη, και μαζί με την Ορχήστρα Εγχόρδων συγκροτούν τα Μουσικά Σύνολα της ΔΕΗ Α.Ε και είναι υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Κωστή Κωνσταντάρα.