Ας ξαναμιλήσουμε για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Στα πλαίσια της εκθέσεως ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ – Ο Υπολογιστής του Αρχαίου Σύμπαντος, που ανοίγει για το κοινό στο Ιωνικό Κέντρο στις 22 Οκτωβρίου, οργανώνεται την επομένη ημέρα, 23 Οκτωβρίου, από τις 6.00 έως τις 9.00 μμ, επιστημονικό συμπόσιο με σκοπό αφενός μεν να συζητηθούν τα κυριότερα συμπεράσματα των ερευνητών από την μέχρι σήμερα μελέτη του σπουδαίου ευρήματος, αφετέρου δε για να τεθούν τα νέα επιστημονικά και πολιτισμικά ζητήματα που οι σημαντικές νεώτερες ανακαλύψεις δημιουργούν.

Εισηγητές στη συνάντηση θα είναι τα μέλη της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων καθ. Ιωάννης Σειραδάκης, αστρονόμος, καθ. Ξενοφών Μουσάς, αστροφυσικός, Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος-παλαιογράφος και Γιάννης Μπιτσάκης, ειδικός επιστήμων.
Εισηγήσεις επίσης θα κάνουν ο καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Εκθέσεως, και ο ερευνητής και κατασκευαστής ομοιώματος του Μηχανισμού, ιστορικός της μηχανικής στο Imperial College του Λονδίνου, Μάικλ Ράϊτ.
Επί του θέματος θα τοποθετηθούν επίσης οι ιστορικοί των επιστημών Ευθύμιος Νικολαϊδης και Κωνσταντίνος Σκορδούλης.
Τοποθετήσεις μπορούν να γίνουν και από άλλους επιστήμονες και, επίσης, ερωτήματα να τεθούν από το κοινό.
Την συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του Ιωνικού Κέντρου Ισίδωρος Κιολέογλου.