Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Συμπόσιο: Μνήμη Κορνήλιου Καστοριάδη
Αθήνα, 8 – 9 Μαΐου 2010

Όταν το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών άρχισε πριν 30 περίπου χρόνια τη λειτουργία του στη Χίο, ανάμεσα στους στοχαστές που προσκλήθηκαν να μετάσχουν ήταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο οποίος δίδαξε τότε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα Σεμινάρια Ελληνικού Πολιτισμού, με θέμα ¨Η Γένεση της Δημοκρατίας και της Πολιτικής Φιλοσοφίας”.
Μετά από χρόνια περιπλάνησης στους ανήσυχους δρόμους της Δυτικής διανόησης, ο Καστοριάδης ανακάλυψε ξανά το πραγματικό νόημα της δημοκρατίας στις απαρχές της, στις αρχαίες πόλεις της Ιωνίας και στην Αθήνα. Στη συνέχεια άρθρωσε λόγο και άσκησε κριτική στον ολιγαρχικό χαρακτήρα των δημοκρατικών λεγόμενων πολιτευμάτων της Δύσης, όπως είχε κάνει νωρίτερα και επί χρόνια
απέναντι στον απολυταρχικό χαρακτήρα των Ανατολικών δήθεν δημοκρατιών.
Μεσούσης της κρίσης που διέρχονται τα οικονομικά, πολιτικά και θρησκευτικά συστήματα παγκόσμια, το Ιωνικό Κέντρο οργανώνει Συμπόσιο με αναφορά στη Γένεση της Δημοκρατίας, στοχεύοντας σε μια ρηξικέλευθη κριτική όσο και στην ανάδειξη τρόπων σκέψης, αλλά και δράσης, για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, για μια πλέον ουσιαστική πραγμάτωση της δημοκρατίας μέσα στη ζωή μας. Συγχρόνως έτσι τιμά τον επίκαιρο λόγο του Καστοριάδη.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης δεν αρκείται στη συμβατική μεταρρύθμιση, αλλά ούτε και στη στείρα απόρριψη του πολιτικού συστήματος όπως ασκείται. Προχωράει σε προτάσεις, βασισμένες στις αρχές που δημιούργησαν τη δημοκρατία. Και το έργο του αναδεικνύει την ανάγκη της ισότιμης συμμετοχής του ανθρώπου στις σημαντικές αποφάσεις της ζωής, και εγείρει κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία και θέτει μπροστά μας: Πώς μπορεί να συγκροτηθεί μια εναλλακτική μορφή δημοκρατίας απέναντι στο αντιπροσωπευτικό ολιγαρχικό σύστημα; Με ποιον τρόπο μπορεί να πραγματωθεί η ουσιαστική συμμετοχή των ανθρώπων στις αποφάσεις, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να οδηγήσει στην ισοτιμία και στη βελτίωση του συλλογικού βίου; Ποιοι θεσμοί θα μπορούσαν να καταστήσουν και πάλι δυνατή τη δημοκρατία; Ποιες ιδέες και ποιο θεσμικό, πρακτικό πλαίσιο θα μπορούσαν να δρομολογήσουν μιαν αληθινή δημοκρατική
προοπτική και να δώσουν ουσιαστικό πολιτικό νόημα στη ζωή;
Οι σκέψεις του Κορνήλιου Καστοριάδη δεν αποτελούν αφηρημένη φιλοσοφική αναζήτηση, αλλά συνιστούν μια κριτική προβληματική για ένα συγκεκριμένο πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη. Αυτήν την προοπτική και πρόταση έχει σκοπό το Συμπόσιο να διερευνήσει.

Εισηγήσεις στο Συμπόσιο, ανάμεσα σε άλλους, θα κάνουν οι Β. Ρωμανός, Δ. Τσακίρη, Α. Θεοδωρίδης, Γ. Αλατζόγλου – Θέμελη, Α. Μουζακίτης, Γ. Δαρεμάς, Σ. Ροζάνης, Γ. Ν. Οικονόμου,Θ. Πολλάτος, Α. Κιουπκιολής, Ν. Κυριαζής, Α. Καλυβάς, Θ. Τάσης.

Υπεύθυνοι οργάνωσης του Συμποσίου είναι ο Γ. Ν. Οικονόμου και ο Ισ. Κιολέογλου, πρόεδρος του Ιωνικού Κέντρου.

Ημέρες και ώρες του συμποσίου:

Σάββατο 8 Μαΐου, 10 π.μ. – 7 μμ
Κυριακή 9 Μαΐου 2010, 10 πμ – 2 μμ

Χορηγοί Επικοινωνίας: