Πλάκα 1865-1965: Θάνος Μαντάς – Ανάγλυφες Ζωγραφικές Δημιουργίες

Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στις γειτονιές, στα δρομάκια και στα ταπεινά, όσο και τα εντυπωσιακά νεοκλασικά σπίτια της Πλάκας, ο Θάνος Μαντάς, έχει με ζηλευτή αφοσίωση μαζέψει από τις παιδικές του μνήμες τις εικόνες μιας περασμένης το πλείστον πια εποχής και τις έχει μεταφέρει πιστά και με μοναδική δεξιοτεχνία σε ξύλο και στο χαρτί, για να τα προσφέρει σήμερα όλα απλόχερα στου χρόνου τον επισκέπτη.

Σαράντα τόσα σπίτια και παλιά μαγαζιά, μέγαρα και μνημεία και εκκλησιές και ταβέρνες, μακέτες το κάθε ένα τώρα επιζωγραφισμένα σαν από άλλους χρόνους σκηνικά, συνθέτουν ένα σύνολο από μοναδικές ανάγλυφες δημιουργίες που – με την παρότρυνση φίλων και γνωστών – βγάζει για πρώτη φορά, ο πολύ αγαπητός Θάνος, από το εργαστήρι του και τα εκθέτει – που αλλού – στην Πλάκα.

Διακοσμητής κυρίως το επάγγελμα, αλλά και ζωγράφος, ο Θάνος Μαντάς ασχολείται επαγγελματικά και με θεατρικά σκηνικά και επίσης κατασκευάζει μικρό-γλυπτά αντικείμενα.

Αυτό το ευρύ ταλέντο και την ανήσυχή του δημιουργικότητα εστίασε τελικά ο Μαντάς σε τούτο το έργο αγάπης, όπου θέλοντας να αναβιώσει το σκηνικό των παιδικών του ονείρων κατασκεύασε αυτήν τη μοναδική σειρά από εξαιρετικές ανάγλυφες ζωγραφικές δημιουργίες που απεικονίζουν την αξέχαστη παλαιότερη Πλάκα. Ανάλογα έργα αυτής της δουλειάς του υπάρχουν ήδη σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η έκθεση γίνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πλακιωτών και Φίλων της Πλάκας και το Ιωνικό Κέντρο έχει την ξεχωριστεί χαρά και τιμή να την φιλοξενεί στο χώρο του.

Εγκαίνια Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, 11.00 π.μ.Διάρκεια ως τις 28 Μαρτίου 2010.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11 – 4 και 6 – 8, και Σάββατο και Κυριακή 11 – 4