Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Ο Υπολογιστής του Αρχαίου Σύμπαντος

Δείτε επίσης:
Εκδήλωση με θέμα “Ας ξαναμιλήσουμε για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων”

Το Ιωνικό Κέντρο με τη συνεργασία της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οργανώνει την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για το περίφημο εύρημα. Η Εκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο οποίος εκτίθεται στο ΕΘνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι ένα αρχαίο μηχανικό αντικείμενο που άρχισε να “αποκωδικοποιείται” επιστημονικά μόλις τα τελευταία χρόνια που προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον και ξαναγράφει την ιστορία της επιστήμης και του πολιτισμού, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά παγκόσμια.

Η Εκθεση στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, στην Πλάκα, θα διαρκέσει από τις 22 Οκτωβρίου ως τις 14 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας και πλαισιώνεται από επιστημονική ημερίδα και ομιλίες για το ευρύτερο κοινό.

Η Ιστορία της Ανακάλυψης

Η νεότερη ιστορία του εκπληκτικού αυτού αντικειμένου αρχίζει όταν στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. ένα πλοίο φορτωμένο με έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα, που κατευθυνόταν μάλλον προς τη Ρώμη, βουλιάζει κοντά στα Αντικύθηρα. Περίπου δυο χιλιάδες χρόνια μετά, την Ανοιξη του 1900, δύο καΐκια με σφουγγαράδες από τη Σύμη ανακαλύπτουν έναν από τους σπουδαιότερους θησαυρούς της αρχαιότητας. Η πολιτεία τότε φροντίζει για την ανέλκυση, τη συντήρηση και την έκθεση των εκατό περίπου αγαλμάτων και άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν – και τα οποία σήμερα στεγάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Όμως η ιστορία του “ναυαγίου των Αντικυθήρων” δεν τελειώνει εκεί: ένα σκουριασμένο, κερματισμένο, άγνωστο αντικείμενο, πολύ μικρότερο από τα αγάλματα, προκαλεί την περιέργεια των μελετητών – αυτό που σήμερα βρίσκεται στην παγκόσμια επιστημονική επικαιρότητα.

Η Μελέτη του Μηχανισμού

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, όπως ονομάστηκε το αντικείμενο, που ήταν γεμάτο από επιγραφές και γρανάζια, καταχωρήθηκε από νωρίς στην οικογένεια των αστρονομικών οργάνων – άλλοτε σαν αστρολάβος, σαν πλανητάριο, σαν όργανο για τη ναυσιπλοΐα, ή και σαν συνδυασμός οργάνων. Επιφανείς επιστήμονες προσπάθησαν να το κατανοήσουν επί έναν αιώνα, αλλά είναι μόλις πριν 3 χρόνια που χάρη στη σύγχρονη φασματογραφική τεχνολογία έχουν αρχίσει να διεισδύουν στα “μυστικά” του και να “βλέπουν” πράγματα μη-ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Και αυτά που είδαν τους εντυπωσίασαν και συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν όπως κανένα ίσως αντικείμενο και επιστημονικό, τεχνολογικό επίτευγμα δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Όταν τα πρώτα αποτελέσματα της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού, που αποτελείται από κορυφαίους έλληνες και αλλοδαπούς ειδικούς, ανακοινώθηκαν στην Αθήνα στα τέλη του 2006, προξένησαν διεθνές ενδιαφέρον – ενδιαφέρον που ανανεώθηκε με πρόσφατες ανακοινώσεις αυτό το καλοκαίρι, και που συνεχίζεται αυξανόμενο.

Η Εκθεση στο Ιωνικό Κέντρο

Ο επισκέπτης της έκθεσης στο Ιωνικό Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να δει προσομοίωση του Μηχανισμού όπως τον βλέπουν οι επιστήμονες με τα σημερινά υπερσύγχρονα μέσα, να πειραματιστεί με τα υπολογιστικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν από την Ομάδα Μελέτης και να λειτουργήσει το λογισμικό που αναπτύχθηκε για την εμφάνιση των σβησμένων επιγραφών στην επιφάνειά του. Θα δει τις πλέον σύγχρονες απόπειρες ανακατασκευής του Μηχανισμού, όπως και προηγούμενα, ιστορικά μοντέλα. Θα μάθει λεπτομέρειες για τις μέχρι σήμερα άγνωστες χρήσεις του στα αρχαία ελληνικά ημερολόγια, και ειδικά στο ‘ημερολόγιο’ που προβλέπει την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και τις κινήσεις του Ηλίου και της Σελήνης, καθώς επίσης την πρόγνωση των εκλείψεών τους. Τέλος, η ίδια η έκθεση θα θέσει τα πλέον σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την ερευνητική ομάδα σήμερα και που υπόσχονται να συνεχίζουν να συναρπάζουν στο μέλλον το ελληνικό και το διεθνές επιστημονικό κοινό.

Εγκαίνια: 22 Οκτωβρίου 2008
Διάρκεια Εκθεσης: 22 Οκτωβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2008
Χώρος Εκθεσης: Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα (Πρόσβαση και Χάρτης)
Ημέρες και ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκεύη 11.00 πμ – 7.00 μμ Σάββατο και Κυριακή 11.00 πμ – 3.00 μμ